Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

1. Μητριά Εκκλησία. 2. Εδώ το καλό «γλείψιμο»!

Μήτηρ Εκκλησία
elet@enet.gr

Μακαριώτατε, έμπλεοι χαράς ακούμε, για πρώτη φορά, να μνημονεύεται από τον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών η πρωτόθρονη Μήτηρ Εκκλησία με τον σεπτόν προκαθήμενόν της, τον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαίον και μας έρχονται δάκρυα στα μάτια.
 
[............................]

Κώστας Γ. Τσιλιμαντός
φιλόλογος συγγραφέας


ΤΟ ΓΛΕΙΨΙΜΟ
(για τον καθαρισμό οθόνης ηλεκτρονικού υπολογιστή, και όχι μόνον αυτού)

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βρε ηλίθιοι, δεν διαβάζετε όλο το κέίμενο πριν βγάλετε συμπέρασμα;Ή είστε τόσο κακεντρεχείς;

P. MICHALOPOULOS είπε...

Για αυτήν την συγκεκριμένη άποψη που (χιουμοριστικά κυρίως) εκφράσαμε, αρκούσε αυτό και μόνο το κομμάτι, αυτό δηλαδή με το οποίο αρχίζει το κείμενο αυτού του κυρίου.

Γιατί νομίζετε ότι θα έπρεπε να παραθέσουμε όλο το κείμενο; Θα άλλαζε τίποτε αν το κάναμε; Δεν νομίζουμε, διότι όλα τα υπόλοιπα, αναφέρονται σε θέματα (για κηδείες κλπ), που εμάς δεν μας ενδιέφεραν να τα θίξουμε, να τα σχολιάσουμε.

Καταλάβατε;

P. MICHALOPOULOS είπε...

Διαβάζεται το θέμα...

http://xairete.blogspot.com/2011/01/blog-post_1558.html

Kostas είπε...

Eπειδή αρκεί και μόνο αυτό το κομμάτι γι'αυτήν την συγκεκριμένη άποψη, πως θα κρίνετε το βιβλίο που αναφέρει "ουκ έστι Θεός";
Καταλάβατε;
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

P. MICHALOPOULOS είπε...

Μήτηρ Εκκλησία

elet@enet.gr

*«Μακαριώτατε, έμπλεοι χαράς ακούμε, για πρώτη φορά, να μνημονεύεται από τον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών η πρωτόθρονη Μήτηρ Εκκλησία με τον σεπτόν προκαθήμενόν της, τον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαίον και μας έρχονται δάκρυα στα μάτια.

Στη συνέχεια, πάλι για πρώτη φορά ακούμε, ξεφεύγοντας από τις δαγκάνες του επαρχιώτικου ελλαδισμού, να μνημονεύονται όλοι οι κατά κράτη εκπρόσωποι των ορθοδόξων εκκλησιών, και νιώθομε, έστω και τυπικά προσωρινώς, ότι ανήκουμε όλοι στη μεγάλη ορθόδοξη Οικογένεια, ελπίζοντας, στο προσεχές μέλλον, υπό την καθοδόγηση της φωτεινής Σας σκέψης, της οποίας έχομε κιόλας απτά δείγματα χριστιανικής ταπεινότητας, ότι θα γίνομε μάρτυρες βαθύτερων τομών. Ως γαλουχηθείς υπό τους ήχους και τις πνοές της βυζαντινής μουσικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έρχομαι να Σας παρακαλέσω, και νομίζω προς τούτο ότι εκφράζω και την επιθυμία των απανταχού Κων/πολιτών, αλλά και πολλών λάτρεων της βυζαντινής μουσικής, όπως υπό την μέριμνάν Σας, στη θέση των άχρωμων περιστεριζόντων γλυκουρισμάτων, οι χοροί της Μητροπόλεως αντικατασταθούν με βυζαντινές χορωδίες, που θα μεταρσιώνουν τους πιστούς. Δευτέρα παράκλησις, Μακαριώτατε, είναι να απαλλάξετε την χώραν από τις ιλαροτραγικές καντάδες της νεκρώσιμης ακολουθίας και να ακούεται μόνον, όπως το επιβάλλει και η στιγμή, η σοβαρή και λιτή μεγαλοπρέπεια της βυζαντινής μουσικής. Και ένα τρίτο, Μακαριώτατε. Απαλλάξτε τη χώρα από τον φόβο και την τρομολαγνεία του διαβόλου, να πρωτοστατήσει ο Θεός της αγάπης, και στο εξής οι ιερείς να μη διαβάζουν λανθασμένα την ευχή της νεκρώσιμης ακολουθίας: "Ο τον διάβολον καταπατήσας τον δε Θάνατον καταργήσας", αλλά την ορθή γραφή: "ο τον Θάνατον καταπατήσας τον δε Διάβολον καταργήσας"».

Κώστας Γ. Τσιλιμαντός

φιλόλογος - συγγραφέας